På denne dag – 16. september

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Elektrisk buss i Jerevan. Bildet er tatt i 2011, men Škodaen later til å være en eldre modell. Illustrasjonsfoto: Crispin Semmens/Flickr (CC BY-SA 2.0).
1976 - Sjavarsj Karapetjans redningsaksjon
Finnesvømmeren Sjavarsj Karapetjan var på joggetur i Jerevan i Armenia da en buss med 92 passasjerer kjørte utfor en bro, og havnet på 10 meters dyp i innsjøen nedenfor. Karapetjan kastet seg ut i det kalde vannet, og klarte å redde 20 fra drukningsdøden. Skadene han fikk under heltegjerningen gjorde at han lå bevisstløs i 45 dager og måtte gi opp idrettskarrieren. Wikipedia.
Kart over slagmarken ved Halden, med festningen Creetzensten (senere Fredriksten), under et senere angrep. Krigsarkivet via Wikimedia.
1658 - Svenske styrker slås tilbake ved Halden
Bjelkefeiden, også kalt Revanjekrigen, var andre del av Karl Gustav-krigene, og ble utkjempet 1658-1660. Svenskene forsøkte tre ganger å erobre Fredrikshald (Halden) uten å lykkes, første gang 16. september 1658. Da svenske kong Karl X Gustaf døde, endte feiden, og byggingen av Fredriksten festning startet året etter som følge av krigen. Lokalhistoriewiki.
Bunadskniv av betydelig senere dato. Illustrasjonsfoto: Vest-Telemark Museum via digitaltmuseum.no (CC BY-SA 4.0).
1489 - Knivdrap etter språkstrid
Futen i Skien melder eit spesielt drap til kongen i København. Lidvord Aslaksson var gjest på eit selskap i Telemark, og skålte for vertskapet på lågtysk. Verten likte ikkje at han brukte framandspråk, og krangelen som oppstod endte med at Lidvord stakk ein kniv i hovudet på verten. Allkunne Frå vår tid: Drapstruga for å snakka svensk

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev