Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1976 - Sjavarsj Karapetjans redningsaksjon

Elektrisk buss i Jerevan. Bildet er tatt i 2011, men Škodaen later til å være en eldre modell. Illustrasjonsfoto: Crispin Semmens/Flickr (CC BY-SA 2.0).

1976 - Sjavarsj Karapetjans redningsaksjon

Finnesvømmeren Sjavarsj Karapetjan var på joggetur i Jerevan i Armenia da en buss med 92 passasjerer kjørte utfor en bro, og havnet på 10 meters dyp i innsjøen nedenfor. Karapetjan kastet seg ut i det kalde vannet, og klarte å redde 20 fra drukningsdøden. Skadene han fikk under heltegjerningen gjorde at han lå bevisstløs i 45 dager og måtte gi opp idrettskarrieren. Wikipedia

1658 - Svenske styrker slås tilbake ved Halden

Kart over slagmarken ved Halden, med festningen Creetzensten (senere Fredriksten), under et senere angrep. Krigsarkivet via Wikimedia.

1658 - Svenske styrker slås tilbake ved Halden

Bjelkefeiden, også kalt Revanjekrigen, var andre del av Karl Gustav-krigene, og ble utkjempet 1658-1660. Svenskene forsøkte tre ganger å erobre Fredrikshald (Halden) uten å lykkes, første gang 16. september 1658. Da svenske kong Karl X Gustaf døde, endte feiden, og byggingen av Fredriksten festning startet året etter som følge av krigen. Lokalhistoriewiki.

1489 - Knivdrap etter språkstrid

Bunadskniv av betydelig senere dato. Illustrasjonsfoto: Vest-Telemark Museum via digitaltmuseum.no (CC BY-SA 4.0).

1489 - Knivdrap etter språkstrid

Futen i Skien melder eit spesielt drap til kongen i København. Lidvord Aslaksson var gjest på eit selskap i Telemark, og skålte for vertskapet på lågtysk. Verten likte ikkje at han brukte framandspråk, og krangelen som oppstod endte med at Lidvord stakk ein kniv i hovudet på verten. Allkunne Frå vår tid: Drapstruga for å snakka svensk