Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1948 - Drapet på Folke Bernadotte

Bernadotte organiserte de hvite bussene evakuerte omtrent 20.000 norske og danske krigsfanger. Foto: Sveriges Røde Kors / Wikimedia Commons.

1948 - Drapet på Folke Bernadotte

Den svenske greven Folke Bernadotte var leder av Røde Kors og diplomat. Han var internasjonalt anerkjent for sine vellykkede hjelpeaksjoner, som de hvite bussene som evakuerte norske og danske fanger fra konsentrasjonsleirene. Han ble drept i Jerusalem av jødiske terrorister 17. september 1948 etter å ha meglet frem et varig våpenhvile i Palestinakonflikten. SNL

1921 - Åpningen av Dovrebanen

Togene kolliderte like sør for Nidareidtunnelen. Foto: Trondheim Byarkiv

1921 - Åpningen av Dovrebanen

Dovrebanen var opprinnelig bare strekningen mellom Dombås og Støren da den åpnet 17. september 1921. Et stort antall prominente gjester hadde kommet til Trondheim for å overvære åpningen, og da de skulle reise tilbake til hovedstaden kvelden etter, kolliderte toget med et annet. Seks personer omkom og 12 ble skadet i togulykken. Wikipedia

1925 - Frida Kahlos ulykke

Frida Kahlo fikk kultstatus i mange feministiske kretser i siste halvdel av 1900-tallet. Foto: Guillermo Kahlo

1925 - Frida Kahlos ulykke

Atten år gammel havnet meksikanske Frida Kahlo i en bussulykke hvor hun nesten mistet livet. Flere brudd, blant annet i ryggen, gjorde at 18-åringen ble lenket til sengen i månedsvis. Sengeliggende begynte hun å male, og etterhvert ble hun en anerkjent kunstner. Bildene hennes var skarpe skildringer av smerte og det harde livet kvinner levde. Wikipedia.