På denne dag – 8. februar

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Boeing 247 var i kommersiell drift i mange år etter krigen, spesielt i Sør-Amerika. Foto: San Diego Air & Space Museum Archives, via Wikimedia.
1933 - «Første moderne passasjerfly» debuterer
Amerikanske Boeing 247 regnes av mange som det første moderne passasjerflyet. Det er et tomotors lavvinget monoplan bygget i metall. Flyet satte ny standard for fart og sikkerhet. Boeing 247 fløy første gang 8. februar 1933 og debuterte i kommersiell trafikk med United Airlines samme år. Det ble også brukt som transportfly under andre verdenskrig. SNL.
Sjef for Statspolitiet Karl Marthinsen ligger skutt og drept i sin bil, 8. februar 1945. NTB arkivfoto / SCANPIX
1945 - Forhatt NS-topp likvidert på Blindern
Karl Marthinsen var en sentral NS-skikkelse under krigen. Som sjef for Statspolitiet var han ansvarlig for pågripelsen av norske jøder i 1942, og utstrakte bruk av tortur. Han ledet også Sikkerhetspolitiet og Hirden da han ble likvidert av Hjemmefronten 8. februar 1945, på Blindern i Oslo. Som hevn ble 28 nordmenn skutt. NBL. Les også: Milorg kunne ha drept hundrevis av nazister
Autentisk øst-tysk «kamuflasjekoffert» ved spionmuseet i Oberhausen. Scanpix/AP.
1950 - Stasi grunnlagt
Stasi var det hemmelige politiet i Øst-Tyskland (DDR). Det var underlagt kommunistpartiet og ble brukt til å overvåke og avskrekke opposisjonelle og regimekritikere, samt drive etterretning i utlandet. Stasi ble grunnlagt 8. februar 1950. Stasi-hovedkvarteret lå i Berlin-Lichtenberg. SNL. Les også: Fant intervju med britisk dobbeltagent

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev