Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1945 - De hvite bussene

«De hvite bussene» var et viktig tiltak som ble satt igang av svensk Røde Kors med Grev Folke Bernadotte i spissen. Han hadde forhandlet direkte med Hitlers innenriksminister Himmler om overføring av norske og danske sivilfanger til Danmark og Sverige. På bildet er tre av bussene på vei fra Østerport i København i retning konsentrasjonsleirer i Tyskland. Evakueringen omfattet ialt ca. 20.000 fanger. SCANPIX/Arkiv - foto Pressens Bild

1945 - De hvite bussene

Under svensk ledelse ble det i mars og april 1945 organisert hjemtransport av norske og danske sivile fra tyske konsentrasjonsleire. Transporten omfattet flere hundre kjøretøy, hvitmalte og utstyrt med Røde Kors-merker og svenske flagg. Den startet 9. mars 1945 med 75 busser og 280 personer. Evakueringen omfattet i alt ca. 20.000 fanger, de fleste norske og danske. SNL.

1959 - Barbies bursdag

En nyere Barbie-dukke til høyre ved siden av den originale dukken fra 1959 til venstre). Scanpix/AP.

1959 - Barbies bursdag

Inspirert av en tysk dukke utformet den amerikanske forretningskvinnen Ruth Handler den første «Barbie» for bedriften Mattel, som hun eide med mannen. Dukken er oppkalt etter Handlers datter Barbara. «Barbie» ble lansert på en leketøysmesse i New York 9. mars 1959, og gjorde fenomenal suksess med årene. Wikipedia

1934 - Studentersamfunnet i Bergen

Hans Majestet Pinnsvinet. Foto: Ole-Christian Bjarkøy, via Wikimedia (CC BY-SA 3.0).

1934 - Studentersamfunnet i Bergen

Studentersamfunnet i Bergen ble stiftet 9. mars 1934. Per 2018 holder studentsamfunnet til i Det Akademiske Kvarter, studentenes kulturhus i Bergen. Foreningen driver møtevirksomhet, teater og er medarrangør av studentrevyer. Forgjengeren, Studentersocietetet i Bergen, var det første studentsamfunnet i Norge og Danmark, stiftet 1697. SNL.