Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1959 - Det tibetanske opprøret

Tibets åndelige overhode, den 14. Dalai Lama, har holdt til i Dharamsala i India sammen med eksilsamfunnet av tibetanere siden han flyktet fra Lhasa i 1959. Scanpix/AP.

1959 - Det tibetanske opprøret

Etter Kinas invasjon i 1950 tok landet kontroll over Tibets forsvars- og utenrikspolitikk, mens Tibet skulle beholde en stor grad av indre autonomi. I 1959 var situasjonen likevel svært spent, og 10. mars brøt det ut opptøyer i hovedstaden Lhasa. Tibets åndelige leder Dalai Lama flyktet til India der han fikk politisk asyl, og den tibetanske regjeringen ble oppløst. SNL, Wikipedia

1876 - Første telefonsamtale

Bells første prototype fremstilt på et jubileumsfrimerke i 1976. Via Wikimedia.

1876 - Første telefonsamtale

Den første vellykkede toveis overføring av klar tale med en telefon ble gjennomført av en av telefonens oppfinnere, Alexander Graham Bell, og hans partner Thomas Watson 10. mars 1876Wikipedia, SNL. Les også: «Donald Duck-telefonen» seiret til slutt

1831 - Fremmedlegionen

Fremmedlegionærer patruljerer i Paris 1. januar 2016. Scanpix/AP.

1831 - Fremmedlegionen

Den franske fremmedlegionen er et militærkorps bestående av vervede ikke-franskmenn, men også franske borgere (24 prosent i 2007). Legionen ble opprettet 10. mars 1831, og først brukt i Algerie. Soldatene behøver ikke oppgi sitt egentlige navn, og hæren har hatt rykte på seg som fristed for ettersøkte. Dem som har tjenestegjort i tre år eller blir såret i tjeneste kan søke om fransk statsborgerskap. SNL, Wikipedia.