På denne dag – 30. mai

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

New York Public Library, via Wikimedia.
1814 - Anarkisten Bakunin født
Russeren Mikhail A. Bakunin (1814-1876) var en markert forkjemper for anarkismen i Europa på 1800-tallet. Han betraktet staten som et onde og ville avskaffe denne, og privat eiendomsrett, ved revolusjon. Han var medlem av den første Internasjonalen under Karl Marx' ledelse, men de to kom raskt på kant. SNL.
Via Wikimedia Commons (public domain). Svensk tokrone preget i 1876, med Oscar IIs profil.
1873 - Sverige får krona
Sverige hadde riksdaler som hovedmynt inntil landet ved myntloven av 30. mai 1873 gikk over til gullmyntfot med regningsenhet krona, delt i 100 öre. I løpet av 1873 trådte den skandinaviske myntunionen i kraft. Norge sluttet seg til fra 1875, da kroner ble innført som myntenhet også her, og Norge ble knyttet til gullstandarden. SNL.
Nasa. Mariner 9-sonden, sendt opp i mai 1971, ble Mars' første kunstige satellitt.
1971 - Mariner 9 skytes opp
I 1971 slo amerikanske Mariner 9 det sovjetiske Mars 2-programmet i kappløpet om å nå Mars. Romsonden ble den første i bane rundt en annen planet. Mariner 9. kartla 85 prosent av Mars' overflate, og samlet data om atmosfæren. Blant bildene den sendte hjem var de første detaljerte motivene av solsystemets største vulkan, Olympus Mons, samt Mars-månene Phobos og Deimos. Nasa.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev