Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1912 - Den første norske flyturen

Før den første prøveturen med motorisert fly i Norge, 1. juni 1912. Bildet er tatt på Gannestadjordet i Borre. Foto via Luftfartsmuseum.no.

1912 - Den første norske flyturen

Hans Fleischer Dons ble første nordmann som fløy et motorisert fly i Norge. Prøveflygningen ble gjennomført fra Gannestadjordet i Borre. «Start» var bygd av tre og ståltråd, med vinger av lerret. Den offisielle første flyturen fant sted seks dager senere, med 10.000 tilskuere ved Øra. «Start» havarerte i Horten i 1914, og ble rekonstruert som «Start 2» som i dag kan ses ved Flysamlingen Gardermoen. Kilde: Luftfartsmuseum.no

1953 - De første festspillene i Bergen

Sanger Kirsten Flagstad i Konserpaleet 1953, under de første Festspillene i Bergen. Foto via fib.no/festspillhistorier

1953 - De første festspillene i Bergen

Festspillene i Bergen er Norges eldste festival for musikk og teater. Festivalen varer to uker i perioden mai-juni hvert år. Første offisielle åpning var 1. juni 1953. Edvard Griegs musikk har tradisjonelt hatt en sentral plass. Modellen var Festspillene i Salzburg. Kong Haakon VII var gjest ved de første Festspillene. 

Kilder: fib.no, festspillhistorier.no

1967 - Sgt. Pepper's

1967 - Sgt. Pepper's

1. juni 1967 utga The Beatles sitt åttende studioalbum, «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band». Det ble rost av kritikere og lå 27 uker på listetoppen i gruppas hjemland, Storbritannia. Omslaget viste popgruppa sammen med et tablå av kjendiser og historiske skikkelser, og albumet anses som et tidlig «konseptalbum». Kilde: Wikipedia