Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1953 - Dronning Elizabeth II kronet

Storbritannias dronning Elizabeth II under kroningsseremonien 2. juni 1953. Her forlater hun Westminister Abbey i London. Arkivfoto.

1953 - Dronning Elizabeth II kronet

Elizabeth II blir kronet som dronning av Storbritannia, Canada, Australia, New Zealand, Sør-Afrika, Pakistan og Ceylon (dagens Sri Lanka), 25 år gammel. Dronning Elizabeth ble i 2015 den lengst regjerende monark i Storbritannia. Den tidligere rekordholderen var dronning Victoria (regjerte 1837-1901). Wikipedia, SNL.

1947 - «Barnetimen for de minste»

Arkivfoto fra 1954. Scanpix' billedtekst: «Barnetimen for de minste er plutselig blitt stridens eple. Anne-Cath Vestly "mor" til den populære Ole Aleksander Filibom-bom-bom, har fortalt barna at de har ligget i mammas mage. Dermed var moralen atter en gang i fare, og fru Vestly ble hysterisk angrepet i brev, telefon og avisinnlegg. Anonyme og ofte temmelig sjikanøse telefonoppringninger hørte til dagens orden etter at barnetimeprogrammet var kringkastet. Her ser vi Vestly med en mengde brev hun har fått.»

1947 - «Barnetimen for de minste»

Sendt første gang på radio 2. juni 1947. Programmet var ment for yngre lyttere enn «Barnetimen», klassikeren siden 1924. «Barnetimen for de minste» ble sendt alle hverdager i flere tiår. Forgjengeren for de litt eldre ble omdøpt «Lørdagsbarnetimen». «Lørdagsbarnetimen» ble nedlagt i 2010, og i 2013 var det også slutt for «Barnetimen for de minste». Retriever, NRK.

1904 - «Tarzan» Weissmüller født

Maureen O' Sullivan og Johnny Weissmüller i Tarzan's Secret Treasure. Via Wikimedia Commons.

1904 - «Tarzan» Weissmüller født

Det amerikanske svømmeresset ble også kjent for sitt karakteristiske Tarzan-brøl i filmene fra 30- og 40-tallet. Weissmüller ble født i Østerrike-Ungarn i 1904, familien utvandret til USA året etter. I løpet av svømmekarrieren vant han fire olympiske gullmedaljer. Etter at han la opp, hadde han rollen som «Apenes konge» i 12 spillefilmer. Weissmüller døde i 1984. Wikipedia.