På denne dag – 11. oktober

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Politi og ambulanse ved åstedet etter drapsforsøket. NTB arkivfoto Jon Eeg / SCANPIX
1993 - William Nygaard skutt
Forlagssjef i Aschehoug, William Nygaard, ble skutt og livstruende skadd utenfor sin bolig i Oslo. Politiet fant aldri gjerningsmannen, men drapsforsøket ble sett i sammenheng med dødsdommen Irans leder, Ayatollah Khomeini, utstedte mot Salman Rushdie for romanen «Sataniske vers». Nygaard overlevde og fortsatte som sjef i Aschehoug til 2010. Wikipedia.
Modell av gapestokk i Fredriksten festning, Halden. Foto: jechstra/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0).
1840 - Siste bruk av gapestokk
Gapestokken ble sist brukt offentlig i Norge i Moss. Stokkene var oftest en påle med jernbøyle den dømtes hals ble lenket fast i. Siden sto vedkommende utstilt til spott og spe. Gapestokken ble særlig brukt på 1700-tallet som straff for mindre forbrytelser, for eksempel fortsatt banning etter advarsel. De var gjerne satt opp på kirkebakken. Formelt avskaffet i 1848. Wikipedia, SNL.
Krigen endte i 1902 med at boerrepublikkene ble annektert av Det britiske imperiet. Via Wikimedia.
1899 - Den andre boerkrig
Den store boerkrigen (1899-1902) mellom Storbritannia og boerrepublikkene Transvaal og Oranjefristaden hadde sin bakgrunn i gull- og diamantressursene i det østlige Sør-Afrika. Den ble utkjempet mellom boerne (nederlandskættede sørafrikanerne) og britene. Storbritannias utstrakte bruk av konsentrasjonsleire ble kritisert av andre europeiske land. Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev