På denne dag – 6. oktober

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Sporvogn trukket av hest foran Stortinget, sent 1800-tall. Foto: Nasjonalbiblioteket.
1875 - Første trikketur i Oslo
Kristiania Sporveisselskab startet drift av hestesporvogner 6. oktober 1875. De tre linjene startet på Stortorget, og gikk til Homansbyen, Vestbanen og Gamlebyen (dengang kalt Oslo). De første elektriske sporvognene kom i 1894, og fra ordet elektrisk kom ordet «trikk», ifølge lokalhistoriewiki.no. Den siste turen med hestetrikk i rute gikk i 1900.
Panikk etter at en granat gikk av der den egyptiske presidenten Anwar Sadat sto. Kairo 6. oktober 1981. Foto: Scanpix/AP.
1981 - Egypts president myrdet
Muhammad Anwar al-Sadat var Egypts president fra 1970 til han ble drept av fundamentalister under en militærparade 6. oktober 1981. Han ledet Egypt under krigen mot Israel i 1973, men deltok siden i fredsforhandlinger med Israel i USA. I 1978 fikk han og Israels statsminister Menachem Begin Nobels fredspris. Fredsavtalen var noe av bakgrunnen for attentatet. Wikipedia.
Teaterslaget blei også skildra av karikaturteiknarar. (Illustrasjon frå boka «Trass alt»)
1913 - Teaterslag om landsmål-stykke
Kong Haakon 7. var i publikum då Det Norske Teatret hadde si første framsyning i Oslo: «Jeppe på Berget» av Ludvig Holberg, omsett til landsmål av Arne Garborg. Riksmålsungdomar demonstrerte i gata for å få stansa framsyninga, starten på det såkalla «teaterslaget». Allkunne. Frå Framtida.no: Trassig og sta i hundre år

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev