Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1875 - Første trikketur i Oslo

Sporvogn trukket av hest foran Stortinget, sent 1800-tall. Foto: Nasjonalbiblioteket.

1875 - Første trikketur i Oslo

Kristiania Sporveisselskab startet drift av hestesporvogner 6. oktober 1875. De tre linjene startet på Stortorget, og gikk til Homansbyen, Vestbanen og Gamlebyen (dengang kalt Oslo). De første elektriske sporvognene kom i 1894, og fra ordet elektrisk kom ordet «trikk», ifølge lokalhistoriewiki.no. Den siste turen med hestetrikk i rute gikk i 1900.

1981 - Egypts president myrdet

Panikk etter at en granat gikk av der den egyptiske presidenten Anwar Sadat sto. Sadat ble drept av soldater som skjøt med automatvåpen og kastet granater. Kairo 6. oktober 1981. Foto: Scanpix/AP.

1981 - Egypts president myrdet

Muhammad Anwar al-Sadat var Egypts president fra 1970 til han ble drept av fundamentalister under en militærparade 6. oktober 1981. Han ledet Egypt under krigen mot Israel i 1973, men deltok siden i fredsforhandlinger med Israel i USA. I 1978 fikk han og Israels statsminister Menachem Begin Nobels fredspris. Fredsavtalen var noe av bakgrunnen for attentatet. Wikipedia

1913 - Teaterslag om landsmål-stykke

Teaterslaget blei også skildra av karikaturteiknarar. (Illustrasjon frå boka «Trass alt»)

1913 - Teaterslag om landsmål-stykke

Kong Haakon 7. var i publikum då Det Norske Teatret hadde si første framsyning i Oslo: «Jeppe på Berget» av Ludvig Holberg, omsett til landsmål av Arne Garborg. Riksmålsungdomar demonstrerte i gata for å få stansa framsyninga, starten på det såkalla «teaterslaget». Allkunne. Frå Framtida.no: Trassig og sta i hundre år