Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1948 - «Bukken Bruse» havarerer under landing

Under landing i sterk vind havarerer det nordgående sjøflyet «Bukken Bruse» i havnen i Hommelvik ved Trondheim. 19 personer mister livet i ulykken. Foto: NTB scanpix.

1948 - «Bukken Bruse» havarerer under landing

Under landing i sterk vind havarerer sjøflyet «Bukken Bruse» i havnen i Hommelvik ved Trondheim. Av de totalt 45 ombord døde 16 passasjerer og tre i besetningen. De eneste som ikke druknet var de som satt bakerst i røykeavdelingen, deriblant den kjente filosofen og samfunns­kritikeren Bertrand Russell (1872 – 1970). NTB/Wikipedia/Under Dusken

1872 - Tidenes veddemål i boka «Jorden rundt på 80 dager»

Romanen «Jorden rundt på 80 dager» er en av Jules Vernes mest berømte. Foto: Wikimedia Commons.

1872 - Tidenes veddemål i boka «Jorden rundt på 80 dager»

Den eksentriske engelskmannen Phileas Fogg inngår et veddemål i Reformklubben i London: Han setter 20.000 pund på at han skal kunne reise verden rundt på åtti dager. Sammen med tjeneren Passepartout legger de i vei den 2. oktober 1872. Romanen «Jorden rundt på 80 dager» er en av Jules Vernes mest berømte. Kilde: Bokklubben.no, SNL.

1992 - Fengselsmassakre i Brasil

111 fanger dør da Candiru-fengselet i Brasil blir stormet av politiet i 1992. Fengselet ble senere fjernet (bildet). Foto: AP / NTB scanpix.

1992 - Fengselsmassakre i Brasil

Etter et fangeopprør i Carandiru-fengselet i São Paulo, stormer brasiliansk politi fengselet den 2. oktober 1992. 111 fanger dør i aksjonen, mange av dem skutt bakfra. Det hevdes at politifolkene skjøt vilt av redsel for å komme i fysisk kontakt med de mange hivsmittede fangene. Carandiru var bygd for cirka 3.000 personer, men rommet det dobbelte før massakren. Kilde: NTB, Dagbladet.