På denne dag – 1. oktober

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Flere tusen barn over hele verden ble født med misdannelser på grunn av legemiddelet thalidomid.
1957 - Thalidomid introduseres som ufarlig sovemedisin
Thalidomid var et legemiddelet som skulle hjelpe gravide kvinner med å sove. Dessverre hadde det svært alvorlige bivirkninger, slik at opp mot 15.000 barn over hele verden ble født med misdannelser, blant annet manglende armer og bein. I Norge ble om lag ti barn født med misdannelser. Thalidomid ble solgt i 50 land før det ble fjernet fra markedet i 1961. Kilde: Stavanger Aftenblad, NTB.
1. oktober 1978 blir den vesle øystaten Tuvalu i Stillehavet uavhengig fra Storbritannia. Foto: AP / NTB scanpix.
1978 - Tuvalu blir selvstendig stat
1. oktober 1978 blir øystaten Tuvalu i Stillehavet uavhengig fra Storbritannia. Landet, som bare har så vidt over 10.000 innbyggere, er verdens fjerde minste uavhengige stat. Høyeste punkt er fem meter over havet. Landets nasjonale toppnivådomene, .tv, har vært ettertraktet i internettadresser, blant annet fordi det er det samme som forkortelsen for televisjon. Kilde: Wikipedia.
1. oktober 1859 publiseres «Ja vi elsker» første gang. Foto: NTB scanpix.
1859 - «Ja, vi elsker» publiseres
Den første versjonen av «Ja, vi elsker» trykkes i Aftenbladet 1. oktober 1859 under overskriften Norsk Fædrelandssang. Det som i dag er Norges nasjonalsang startet som et leilighetsdikt til kong Karl 15. som kom til Kristiania for å foreta Stortingets offisielle åpning. Diktet var usignert, men det finnes bevis for at den 27-årige Bjørnstjerne Bjørnson var opphavsmannen. Kilde: Nasjonalbiblioteket.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev