Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1957 - Thalidomid introduseres som ufarlig sovemedisin

Flere tusen barn over hele verden ble født med misdannelser på grunn av legemiddelet thalidomid.

1957 - Thalidomid introduseres som ufarlig sovemedisin

Thalidomid var et legemiddelet som skulle hjelpe gravide kvinner med å sove. Dessverre hadde det svært alvorlige bivirkninger, slik at opp mot 15.000 barn over hele verden ble født med misdannelser, blant annet manglende armer og bein. I Norge ble om lag ti barn født med misdannelser. Thalidomid ble solgt i 50 land før det ble fjernet fra markedet i 1961. Kilde: Stavanger Aftenblad, NTB.

1978 - Tuvalu blir selvstendig stat

1. oktober 1978 blir den vesle øystaten Tuvalu i Stillehavet uavhengig fra Storbritannia. Foto: AP / NTB scanpix.

1978 - Tuvalu blir selvstendig stat

1. oktober 1978 blir øystaten Tuvalu i Stillehavet uavhengig fra Storbritannia. Landet, som bare har så vidt over 10.000 innbyggere, er verdens fjerde minste uavhengige stat. Høyeste punkt er fem meter over havet. Landets nasjonale toppnivådomene, .tv, har vært ettertraktet i internettadresser, blant annet fordi det er det samme som forkortelsen for televisjon. Kilde: Wikipedia.

1859 - «Ja, vi elsker» publiseres

Foto: NTB scanpix. 1. oktober 1859 publiseres «Ja vi elsker» første gang.

1859 - «Ja, vi elsker» publiseres

Den første versjonen av «Ja, vi elsker» trykkes i Aftenbladet 1. oktober 1859 under overskriften Norsk Fædrelandssang. Det som i dag er Norges nasjonalsang startet som et leilighetsdikt til kong Karl 15. som kom til Kristiania for å foreta Stortingets offisielle åpning. Diktet var usignert, men det finnes bevis for at den 27-årige Bjørnstjerne Bjørnson var opphavsmannen. Kilde: Store norske leksikon.