På denne dag – 16. oktober

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Marie Antoinette like før giljotineringen. Skisse av kunstneren Jacques-Louis David, som var tilstede. Via Wikimedia.
1793 - Dronning Marie Antoinette på skafottet
Marie Antoinette var den siste dronningen i Frankrike før revolusjonen, gift med kong Ludvig 16. Hun vokste opp ved Habsburghoffet i Wien. Hun og familien ble holdt fanget etter stormingen av Bastillen i 1789. Hennes dødsdom for «forbrytelser mot den franske nasjon» ble fullbyrdet med giljotin samme dag som den falt, 16. oktober 1793. Dronningen var 37 år. Wikipedia.
Norsk gullmynt fra 1874, med verdi oppgitt i både speciedaler og kroner. Oslo Mynthandel/Wikipedia.
1875 - Norge inn i den skandinaviske myntunionen
Avtalen Danmark og Sverige undertegnet i 1872 ga et felles pengesystem med krone som myntenhet. Norge kom med i 1875. Dette var blant tiltakene for å etablere gullstandarden i Europa, bl.a. for å lette handel over grensene. Første verdenskrig skapte problemer for myntkonvensjonen, og fra 1924 var kronen kun lovlig betalingsmiddel i landet den var preget. NTB/SNL.
Arkivfoto av Blitz-huset i 2003. Radiostasjonen har en årrekke holdt til i 3. etasje. Foto: Knut Falch / SCANPIX
1982 - radiOrakels første sending
radiOrakel er en idealistisk og feministisk nærradiostasjon i Oslo, etablert i 1982. Radiostasjonen har kontorer i Blitzhuset og har sendt på FM-frekvens 99,3 i Oslo-området. Stasjonen er trolig verdens eldste kvinneradio, og prioriterer aktivt kvinner som medvirkende, intervjuobjekter og artister. radiorakel.no

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev