Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1660 - Eneveldet innføres i Danmark-Norge

Frederik 3. tvang med støtte av borger- og presteskapet frem arvekongedømmet i Danmark-Norge. Ill: Wolfgang Heimbach, via Wikimedia.

1660 - Eneveldet innføres i Danmark-Norge

Danmark-Norge var i økonomisk og politisk krise, og det ble innkalt til stendermøte i København. Adelen ville ikke oppgi sitt skattefritak, og de øvrige stendenes representanter stilte et reformforslag hvor adelen mistet retten til å velge konge. Kong Frederik 3. sikret forslaget med militær unntakstilstand, i et ublodig kupp. Norgeshistorie.no

1926 - Folkeavstemning om brennevinsforbudet

Valgplakat fra Avholdsfolkets Landsnevnd. Via Wikimedia.

1926 - Folkeavstemning om brennevinsforbudet

55,7 prosent stemte mot det norske brennevinsforbudet i folkeavstemningen denne dagen. Forbudet ble opphevet året etter. Et slikt forbud ble først begrunnet i forsyningssituasjonen under første verdenskrig, men avholdspolitikken var siden et sterkere argument. Forbudet omfattet også brygging av øl og hjemmebrenning. SNL.

1963 - Første katt i verdensrommet

Félicette var den første, og i skrivende stund (2017) trolig eneste, katten som har besøkt verdensrommet. Faksimile via YouTube.

1963 - Første katt i verdensrommet

Sovjet sendte opp første hund i 1957, og amerikanerne en sjimpanse i 1961. Frankrike ville ikke være dårligere, og sendte 18. oktober 1963 katten Félicette til værs. Raketten nådde en høyde på 156 km før kapselen kom ned. På samme måte som sovjetiske Laika var Félicette et gatedyr fra oppskyterlandets hovedstad. I motsetning til Laika kom katten helskinnet fra ferden. Wikipedia