På denne dag – 18. oktober

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Frederik 3. tvang med støtte av borger- og presteskapet frem arvekongedømmet. Ill: Wolfgang Heimbach/ Wikimedia.
1660 - Eneveldet innføres i Danmark-Norge
Danmark-Norge var i økonomisk og politisk krise, og det ble innkalt til stendermøte i København. Adelen ville ikke oppgi sitt skattefritak, og de øvrige stendenes representanter stilte et reformforslag hvor adelen mistet retten til å velge konge. Kong Frederik 3. sikret forslaget med militær unntakstilstand, i et ublodig kupp. Norgeshistorie.no
Valgplakat fra Avholdsfolkets Landsnevnd (via Wikimedia).
1926 - Folkeavstemning om brennevinsforbudet
55,7 prosent stemte mot det norske brennevinsforbudet i folkeavstemningen denne dagen. Forbudet ble opphevet året etter. Et slikt forbud ble først begrunnet i forsyningssituasjonen under første verdenskrig, men avholdspolitikken var siden et sterkere argument. Forbudet omfattet også brygging av øl og hjemmebrenning. SNL.
Félicette var den første, og i skrivende stund (2017) trolig eneste, katten som har besøkt verdensrommet. Faksimile via YouTube.
1963 - Første katt i verdensrommet
Sovjet sendte opp første hund i 1957, og amerikanerne en sjimpanse i 1961. Frankrike ville ikke være dårligere, og sendte 18. oktober 1963 katten Félicette til værs. Raketten nådde en høyde på 156 km før kapselen kom ned. På samme måte som sovjetiske Laika var Félicette et gatedyr fra oppskyterlandets hovedstad. I motsetning til Laika kom katten helskinnet fra ferden. Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev