På denne dag – 9. februar

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Nordlys over Longyearbyen. Foto: Christer van der Meeren via Flickr. (CC BY-SA 2.0).
1920 - Norsk suverenitet over Svalbard sikret
Svalbardtraktaten sikrer norsk suverenitet over Svalbard, med begrensninger for militæranlegg og næringsvirksomhet. Traktaten ble inngått 9. februar 1920 og trådte i kraft 14. august 1925. Den var da ratifisert av Nederland, Storbritannia, Danmark, USA, Italia, Frankrike, Sverige, Norge og Japan. Senere også av mange flere stater, bl.a. Sovjet. SNLMer: Derfor er isgrottene trygge å besøke
NS-prest holder gudstjeneste for én person i Sæbø kirke i Hjørundfjord, høsten 1943. FOTO: NTB SCANPIX
1941 - Hyrdebrevet
Hyrdebrev er i Den norske kirke rundskriv fra biskopen. Særlig kjent er brevet norske biskoper i fellesskap sendte til menighetene i protest mot nazistiske myndigheter. Brevet stilte spørsmål ved om Norge fremdeles var en rettsstat, etter at Høyesterett hadde trådt tilbake. Dokumentet ble trykket i 50.000 eksemplarer og opplest i de fleste kirker 9. februar 1941. SNL.
P. Caballero (t.h.) fra Paraguay i duell med kolombianske D. Rios (t.v.) under en turnering i Colombia november 2017. Scanpix/EPA.
1895 - Volleyball oppfunnet
9. februar 1895 ble spillet mintonette startet i USA av William G. Morgan, som var sportslig leder ved et KFUM-college i Massachusets. Spillet fikk etterhvert navnet volleyball. Til å begynne med var spillet laget for at folk skulle ha en enkel måte å få seg litt mosjon. Spillet kom til Europa med amerikanske soldater under første verdenskrig. Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev