Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1945 - Operasjon Betongblanding

Utover våren 1945 drev medlemmer av Milorg intens trening i bruk av våpen og sprengstoff. Her er en gruppe fra hjemmestyrkene i trening et sted på Østlandet. FOTO: NTB / SCANPIX

1945 - Operasjon Betongblanding

Operasjon Betongblanding var en Milorg-aksjon mot jernbanenettet på Østlandet under andre verdenskrig. Over 1000 norske motstandsfolk deltok, med mål om å sinke tyske avdelingers hjemtransport i krigens sluttfase. 43 hendelser er i ettertid registrert som del av aksjonen. Wikipedia, NTB. 

1961 - I bakken med atomvåpen

Boeing B-52F-70-BW Stratofortress av samme slag som var involvert i ulykken. USAF via Wikimedia.

1961 - I bakken med atomvåpen

Et amerikansk bombefly krasjlandet 14. mars 1961 vest for Yuba City i California. De to atombombene ombord ble revet av, men eksplosivene detonerte ikke, da sikkerhetsmekanismene virket. Besetningen unnslapp i fallskjerm. «Broken Arrow» brukes i USA om ulykker med a-våpen. Per 2013 var 32 slike episoder offentlig kjent. aviation-safety.net

1716 - Karl XII stanset ved Alna

Bakås skanse i Alna bydel, ved endeplassen for T-banelinjen Ellingsrudåsen. Foto: Turid Årsheim via Kulturminnesok.no (CC-BY).

1716 - Karl XII stanset ved Alna

Skansene ved Bakås i Oslo spilte en rolle ved Karl XIIs felttog mot Christiania i 1716. Både ved Bakås og Gjelleråsen var befestningen for sterk for de svenske troppene. Karl XII måtte slå retrett og forsøkte isteden å ta Christiania via den islagte Oslofjorden. I begynnelsen av april klarte Karl XIIs tropper å nedkjempe skansene. Skansene ble trolig bygd i forbindelse med Den store nordiske krig (1709-20), men kan også være eldre. Riksantikvaren.