På denne dag – 14. mars

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Utover våren 1945 drev medlemmer av Milorg intens trening i bruk av våpen og sprengstoff. NTB/Scanpix.
1945 - Operasjon Betongblanding
Operasjon Betongblanding var en Milorg-aksjon mot jernbanenettet på Østlandet under andre verdenskrig. Over 1000 norske motstandsfolk deltok, med mål om å sinke tyske avdelingers hjemtransport i krigens sluttfase. 43 hendelser er i ettertid registrert som del av aksjonen. Wikipedia, NTB.
Boeing B-52F-70-BW Stratofortress av samme slag som var involvert i ulykken. USAF via Wikimedia.
1961 - I bakken med atomvåpen
Et amerikansk bombefly krasjlandet 14. mars 1961 vest for Yuba City i California. De to atombombene ombord ble revet av, men eksplosivene detonerte ikke, da sikkerhetsmekanismene virket. Besetningen unnslapp i fallskjerm. «Broken Arrow» brukes i USA om ulykker med a-våpen. Per 2013 var 32 slike episoder offentlig kjent. aviation-safety.net
Bakås-skansene ligger i Alna bydel i Oslo, ved endeplassen for T-banelinjen Ellingsrudåsen. Foto: Turid Årsheim via Kulturminnesok.no (CC-BY).
1716 - Karl XII stanset ved Alna
Skansene ved Bakås i Oslo spilte en rolle ved Karl XIIs felttog mot Christiania i 1716. Både ved Bakås og Gjelleråsen var befestningen for sterk for de svenske troppene. Karl XII måtte slå retrett og forsøkte isteden å ta Christiania via den islagte Oslofjorden. I begynnelsen av april klarte Karl XIIs tropper å nedkjempe skansene. Skansene ble trolig bygd i forbindelse med Den store nordiske krig (1709-20), men kan også være eldre. Riksantikvaren.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev