Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1958 - Den femte republikk

Demonstranter holder opp portretter av de Gaulle utenfor regjeringsbygget i Alger, 19. mai 1958. Generalen hadde nettopp uttalt i Paris at han var klar til å «lede Frankrike ut av kaos».

1958 - Den femte republikk

Den nye franske regjeringen, ledet av krigshelten Charles de Gaulle, får i oppdrag å lage en ny grunnlov for Frankrike. En annen lov gir de Gaulle og hans regjering ekstraordinære fullmakter i inntil seks måneder. Bakteppet var et kuppforsøk fra høyreekstreme i Algerie, der Frankrike fremdeles var kolonimakt. SNL, Wikipedia

1989 - Ayatollah Khomeini døde

Den daværende iranske lederen Ayatollah Ruhollah Khomeini hilser sine tilhengere i forbindelse med det iranske parlamentsvalget i mai 1988. Arkivfoto.

1989 - Ayatollah Khomeini døde

På 60-tallet sto Khomeini i opposisjon til sjahen i Iran. Han levde 14 år i eksil, og fra sin bolig utenfor Paris ledet han begivenhetene som førte til sjahens fall i 1979. Khomeini vendte hjem i triumf. Sjia-lederen sto for en hensynsløs islamiseringspolitikk. SNLLes også: Hvem bestemmer i Iran?

1979 - Mexico- utblåsningen

Olje fortsetter å boble til overflaten etter ulykken ved brønnen Ixtoc-1 i Mexicogulfen, 8. januar 1980. Scanpix/AP.

1979 - Mexico- utblåsningen

3. juni 1979 skjedde en ukontrollert utblåsning i oljebrønnen Ixtoc utenfor kysten av Yucatán. Lekkasjen varte til et avlastningshull ble ferdig boret i mars 1980, og var verdens til da største oljeforurensningskatastrofe til havs. Mer enn 4000 tonn olje strømmet daglig ut fra plattformen. SNL