På denne dag – 3. juni

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Scanpix/AP. Demonstranter holder opp portretter av de Gaulle utenfor regjeringsbygget i Alger, 19. mai 1958.
1958 - Den femte republikk
Den nye franske regjeringen, ledet av krigshelten Charles de Gaulle, får i oppdrag å lage en ny grunnlov for Frankrike. En annen lov gir de Gaulle og hans regjering ekstraordinære fullmakter i inntil seks måneder. Bakteppet var et kuppforsøk fra høyreekstreme i Algerie, der Frankrike fremdeles var kolonimakt. SNL, Wikipedia
Scanpix/AP. Khomeini hilser sine tilhengere i forbindelse med parlamentsvalget i mai 1988.
1989 - Ayatollah Khomeini døde
På 60-tallet sto Khomeini i opposisjon til sjahen i Iran. Han levde 14 år i eksil, og fra sin bolig utenfor Paris ledet han begivenhetene som førte til sjahens fall i 1979. Khomeini vendte hjem i triumf. Sjia-lederen sto for en hensynsløs islamiseringspolitikk. SNLLes også: Hvem bestemmer i Iran?
Olje fortsetter å boble til overflaten etter ulykken ved brønnen Ixtoc-1 i Mexicogulfen, 8. januar 1980. Scanpix/AP.
1979 - Mexico- utblåsningen
3. juni 1979 skjedde en ukontrollert utblåsning i oljebrønnen Ixtoc utenfor kysten av Yucatán. Lekkasjen varte til et avlastningshull ble ferdig boret i mars 1980, og var verdens til da største oljeforurensningskatastrofe til havs. Mer enn 4000 tonn olje strømmet daglig ut fra plattformen. SNL.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev