Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1783 - Varmluftsballong

Første demonstrasjon av varmluftsballong for publikum i Annonay, 4. juni 1783. Via Wikimedia Commons (public domain).

1783 - Varmluftsballong

De franske brødrene Montgolfier demonstrerte for første gang varmluftsballongen. Ballongen var laget av striesekk, med tre tynne lag papir til fór. Brødrene fikk den opp i en høyde på ca. 2.000 meter. I oktober 1783 ble trolig Étienne Montgolfier det første menneske til å lette i ballong. Les også: Som et luftig sug i magen | Wikipedia.

1989 - Massakren på Den himmelske freds plass

Natt til 4. juni 1989: sivile væpnet med steiner står på et pansret kjøretøy fra hæren, nær Chang'an-boulevarden i Beijing. Det er fremdeles uklart hvor mange som ble drept under massakren ved Den himmelske freds plass.

1989 - Massakren på Den himmelske freds plass

Et ukjent antall mennesker ble drept da hæren ble satt inn for å stanse studentdemonstrasjonene i Beijing. På det meste samlet demokrati-bevegelsen én million mennesker på Den himmelske freds plass. Kommunistpartiets ledelse erklærte unntakstilstand 20. mai. Hæren ble satt inn 3. juni, og 4. juni var demonstrasjonene slått ned. NTB, Wikipedia.

1888 - Grønlandsferden

«Marsjen over innlandsisen». Foto fra Grønlands-ekspedisjonen i 1888. Foto: Fridtjof Nansen (Via Nasjonalbibliotekets samling på Flickr).

1888 - Grønlandsferden

Fridtjof Nansen ledet en ekspedisjon der målet var å krysse Grønland på ski. De forlot Island 4. juni 1888, og nådde Grønlands østkyst 17. juli. De ble sittende fast i isen, drev sørover og holdt på å omkomme, men klarte til slutt å ta seg inn til land. De rodde nordover til Umivik, der kryssingen startet 15. august. SNL.