På denne dag – 7. juni

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Jesper Jespersen/Oslo Museum (CC BY-SA 4.0). Nøytral dekor i valglokalene ved folkeavstemningen 13. august 1905.
1905 - Et selvstendig Norge
Oppløsningen av personalunionen med Sverige ble vedtatt av Stortinget 7. juni 1905. Utenrikspolitikken og striden om et eget norsk konsulatvesen ble den utløsende bakgrunnen for unionsoppløsningen. Det var harde tak i forhandlingene, men begge parter var innstilt på å unngå krig, skriver Store Norske på sin temaside om 1905Les også på ABC Nyheter: Myten om Norgesveldet
Lufthansa / SCANPIX. Det første trafikkflyet til Det Norske Luftfartselskap/DNL, «Ternen».
1936 - Sjøflyrute i Nord-Norge
7. juni 1936 startet Det Norske Luftfartselskap (DNL) prøvedrift av en sjøflyrute i Ofoten, Vesterålen og Lofoten med flyet «Ternen», en enmotors Junkers W34. Ruten ble kun drevet i ni dager, og ikke gjenopptatt de kommende sesongene. Lofoten sto etter dette forsøket uten ruteflyforbindelse frem til i begynnelsen av 1950-årene. Kilder: Luftfartsmuseum.no.
Public Domain, via Wikimedia Commons. Cantinos verdenskart fra 1502.
1494 - Spania og Portugal deler verden
Tordesillas-avtalen mellom Portugal og Spania handlet om intet mindre enn «verdens deling», og ble inngått 7. juni 1494 i byen Tordesillas, sør i Spania. Portugal påberopte seg Tordesillas-avtalen da portugiseren Cabral oppdaget Brasil i 1500. Spanjolene brukte avtalen da de koloniserte Filippinene. Ingen andre europeiske stater godtok avtalen. Kilder: SNL.no, Wikipedia.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev