Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

323 - f.Kr. - Aleksander den Store dør

Tkbwikmed/Wikimedia. Aleksander-statue fra det 3. årh. f.Kr, ved Istanbul arkeologiske museum.

323 - f.Kr. - Aleksander den Store dør

Aleksander kom til makten i Makedonia som 20-åring, og tilbrakte størsteparten av sin regjeringstid i felt. 30 år gammel hadde han lagt under seg et av de største imperiene i den antikke verden, fra Hellas til Nordvest-India. Aleksander døde 32 år gammel (trolig av feber eller matforgiftning), i Nebuchadnezzar IIs palass i Babylon. Etter hans bortgang smuldret imperiet. Wikimedia.

1966 - «Du har rett til å tie»

Arizona State Prison Florence, via Wikimedia. Arrestfoto av Miranda.

1966 - «Du har rett til å tie»

Amerikansk høyesterett fastslår at Ernesto Mirandas tilståelse av kidnapping, voldtekt m.m. ikke kunne anvendes i retten, da den var avgitt uten at han var informert om sine rettigheter. Dommen førte til at det ble rutine for amerikansk politi å lese opp denne teksten ved pågripelser: «Du har rett til å forholde deg taus. Hvis du sier fra deg denne retten kan, og vil, alt du sier bli brukt mot deg i en rettssal. Du har rett til advokat (...)» Wikipedia.

1865 -  William Butler Yeats født

Alice Broughton/Wikimedia (public domain). W.B. Yeats fotografert i 1903.

1865 -  William Butler Yeats født

Den irske poeten var en av de fremste skikkelsene i det forrige århundrets litteratur. I unge år utviklet han en fascinasjon for irske legender og det okkulte. Begge emnene går igjen i hans tidligste verker. Fra cirka 1900 fikk diktene hans et mer fysisk og realistisk preg, skriver Wikipedia. I 1923 ble Yeats tildelt Nobelprisen i litteratur. Han døde i 1939. Øvrige kilder: SNL.