På denne dag – 13. juni

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Tkbwikmed/Wikimedia. Aleksander-statue fra det 3. årh. f.Kr, ved Istanbul arkeologiske museum.
323 f.Kr. - Aleksander den Store dør
Aleksander kom til makten i Makedonia som 20-åring, og tilbrakte størsteparten av sin regjeringstid i felt. 30 år gammel hadde han lagt under seg et av de største imperiene i den antikke verden, fra Hellas til Nordvest-India. Aleksander døde 32 år gammel (trolig av feber eller matforgiftning), i Nebuchadnezzar IIs palass i Babylon. Etter hans bortgang smuldret imperiet. Wikimedia.
Arizona State Prison Florence, via Wikimedia. Arrestfoto av Miranda.
1966 - «Du har rett til å tie»
Amerikansk høyesterett fastslår at Ernesto Mirandas tilståelse av kidnapping, voldtekt m.m. ikke kunne anvendes i retten, da den var avgitt uten at han var informert om sine rettigheter. Dommen førte til at det ble rutine for amerikansk politi å lese opp denne teksten ved pågripelser: «Du har rett til å forholde deg taus. Hvis du sier fra deg denne retten kan, og vil, alt du sier bli brukt mot deg i en rettssal. Du har rett til advokat (...)» Wikipedia.
Alice Broughton/Wikimedia (public domain). W.B. Yeats fotografert i 1903.
1865 - William Butler Yeats født
Den irske poeten var en av de fremste skikkelsene i det forrige århundrets litteratur. I unge år utviklet han en fascinasjon for irske legender og det okkulte. Begge emnene går igjen i hans tidligste verker. Fra cirka 1900 fikk diktene hans et mer fysisk og realistisk preg, skriver Wikipedia. I 1923 ble Yeats tildelt Nobelprisen i litteratur. Han døde i 1939. Øvrige kilder: SNL.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev