På denne dag – 17. juni

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Ssolbergj/Wikimedia (CC BY-SA 3.0). Områder under Kalmarunionen år 1400. Grønland ikke med på kartet.
1397 - Kalmarunionen
Unge Erik av Pommern krones i Kalmar, som felles konge for Norge, Sverige og Danmark. Han var en slektning av dronning Margrete, som fikk utpekt ham til tronarving etter at hennes egen sønn døde. Endelig punktum for unionen kom først med valget av Gustav Eriksson (Vasa) til svensk konge i 1523. SNL, Norgeshistorie.no.
Feier i arbeid foran Taj Mahal-monumentet i Agra i India. Arkivfoto: Scanpix/AP.
1631 - Mumtaz Mahal dør
Mahal var favoritthustruen til den indiske mogulen Shah Jahan. 17. juni 1631 døde hun mens hun fødte sitt fjortende barn. Herskeren var utrøstelig. I desember ble levningene fraktet til hjembyen Agra i en gylden kiste. Hennes endelige hvilested, Taj Mahal, tok ytterligere 22 år å ferdigstille. Mausoleet regnes som et av de fremste eksempler på islamsk byggeskikk. Wikipedia.
Tromsø universitetsbibliotek via Wikimedia. Det første kartet der Spitsbergen vises, fra 1599.
1596 - Barentsz oppdager Spitsbergen
Nederland Willem Barentsz fant Spitsbergen, den største øya på Svalbard, under sin tredje ekspedisjon for å lokalisere en nordøstlig gjennomfart fra Europa til Øst-Asia. Islandske årbøker nevner Svalbard i 1194, og i Landnámabók fra 1200-tallet heter det at det er fire døgns ferd fra Island til Svalbard. Det er uklart om dette dreier seg om dagens Svalbard. SNL.no

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev