På denne dag – 15. juni

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Wilse, Anders Beer/Norsk Folkemuseum/Nasjonalbiblioteket. Fimreite, 1936.
1184 - Slaget ved Fimreite
Sverre Sigurdsson og Magnus Erlingsson møttes for et endelig oppgjør ved Fimreite i Sogndalsfjorden. Sverre lå med 14 skip ved innløpet til fjorden, da Magnus kom seilende med 26 skip. Kong Magnus falt, og det endte med stort nederlag for hans menn. Etter dette satt Sverre noe tryggere i Bergen som leder av et trøndersk-vestnorsk birkebeinerrike. Kilde: SNL.no.
British Library. Utsnitt, ett av fire overlevende eksemplar av avtalen fra 1215.
1215 - Magna Carta
Dette dokumentet slo fast de engelske stormennenes rettigheter overfor kong Johan «uten land». Kongen godtok håndfestingen 15. juni 1215, etter en strid med en gruppe baroner. På 1500-tallet ble det fornyet interesse for Magna Carta blant datidens historikere, og det oppsto en myte om at dokumentet var en slags «opprinnelig engelsk grunnlov», skriver Wikipedia. Øvrige kilder: SNL.
dnvgl.com
1864 - Det Norske Veritas
Opprettet i 1864 som en forening for sjøforsikringsforeninger. DNV skulle kontrollere skip, utgi et felles register og utvikle regler for klassifisering og skipsbygging. Selveid stiftelse fra 1979. I dag er stiftelsen majoritetseier i konsernet DNV GL, opprettet i 2013 da Det Norske Veritas og Germanischer Lloyd slo seg sammen. Det nye selskapet er verdens største innen skipsklassifikasjon. Kilde: SNL.no.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev