Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak.

For å se historiske tilbakeblikk fra andre dager, velg ønsket dato i kalenderen ovenfor.

Historiske tilbakeblikk

1980 - Iran-Irak-krigen

Omtrent en million mennesker døde under den første Golfkrigen, og enda flere ble såret og drevet på flukt. Foto: Wikimedia Commons

1980 - Iran-Irak-krigen

Iran–Irak-krigen, også kalt den første golfkrigen, begynte da Irak invaderte Iran 22. september 1980. Konflikten mellom landene var politisk, kulturell og religiøs. I tillegg hadde Saddam Hussein ambisjoner om å gjøre Irak dominerende i regionen. Krigen utviklet seg til å bli en lang utmattelseskrig og etterlot grensene uforandret. SNL.

1865 - Norges Røde Kors grunnlagt

Røde Kors Hjelpekorps i Trondheim under krigen. I dag har organisasjonen omtrent 50.000 frivillige i Norge. Foto: Trondheim byarkiv.

1865 - Norges Røde Kors grunnlagt

Daværende statsminister Frederik Stang grunnla Norges Røde Kors i 1865 som «Foreningen for Pleje av syke og saarede i Feldt og for Understøtelse av Saarede og Faldenes Efterladte». Røde Kors er verdens største humanitære nettverk, og den norske foreningen er en av verdens eldste nasjonale Røde Kors-foreninger. Wikipedia.

1943 - Tirpitz angrepet av dvergubåter i Kåfjord

«Tirpitz» i Kåfjorden. Foto: U.S. Naval Historical Center via Wikimedia.

1943 - Tirpitz angrepet av dvergubåter i Kåfjord

Tirpitz, det største slagskipet tyskerne bygget, var stasjonert på norskekysten. Etter angrepet mot den norske garnisonen på Svalbard i september 1943 dro det tilbake til Kåfjord i Finnmark, der det 22. september 1943 ble skadd av britiske dvergubåter. I april 1944 ble det bombet av britiske fly, men først i november '44 klarte britiske Lancaster-fly å senke skipet ved Tromsø. SNL.